Nie kupuj już w sklepie – Liście laurowe z własnego drzewka w domu.

W garnku lub rondlu wypełnionym litrem wody rozpuścić 400 gramów cukru na małym ogniu (można również użyć cukru trzcinowego). Należy pamiętać, żeby utrzymywać temperaturę podgrzewania na niskim poziomie, aby nie dopuścić do utworzenia się karmelu.

 

Gdy mieszanka całkowicie się rozpuści, należy wyłączyć podgrzewanie i całość odstawić, aby wystygła. Po ostygnięciu można dodać syrop do roztworu alkoholu, który przedtem trzeba przefiltrować i oddzielić od liści laurowych. Teraz mieszankę należy delikatnie wymieszać i pozostawić na 15 dni.

Po zakończeniu tego okresu likier z liści laurowych będzie gotowy do degustacji, ale jest niezmiernie ważne, żeby umiejętnie wlać go do butelek.

Wykonując tę czynność, należy użyć bawełnianej szmatki, która zatrzyma wszelkie pozostałości z liści laurowych. Twój likier laurowy możesz z powodzeniem wykorzystać również jako prezent i rozlać go do oryginalnych butelek.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!