Ciasteczka z dżemem – Lepiej zapisz przepis, bo tak dobrych nie kupisz w sklepie. Znikają w jeden dzień

Warto mieć zawsze w domu coś słodkiego, na wypadek wizyty niespodziewanych gości.

Sklepowe słodycze pod względem smaku i składu pozostawiają jednak wiele do życzenia. Goście zawsze bardziej doceniają też domowe wypieki a niżeli kupione gotowce, dlatego przedstawiamy prosty przepis na ciasteczka z dżemem.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • łyżka cukru
  • 100 g dżemu
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g cukry waniliowego
  • starta skórka pomarańczy
  • cukier puder

Przygotowanie:

Masło wymieszaj z cukrem białym, waniliowym, śmietaną i skórką pomarańczową (startą). Mąkę przesiej i dodaj do reszty. Zagnieć ciasto. Podziel je na pół i obie połówki zawiń w spożywcza folię. Odstaw do lodówki na około pół godziny.

 

Następnie rozwałkuj część ciasta  w taki sposób, aby otrzymać prostokąt. Pokrój w paski , mniej więcej 6 – 8 cm. Na końcu każdego prostokąta nałóż nadzienie i zwiń w małą kostkę. Analogicznie postąp z drugą połową ciasta.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 cm. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki. Piecz około dwudziestu minut, zależnie od piekarnika.

Po upieczeniu, gdy rogaliki nieco ostygną, możesz posypać je z wierzchu cukrem pudrem. Nada im to estetycznego wyglądu i niepowtarzalnego smaku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!