Pyszne ciasto z czekoladą i bananami. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Pyszne ciasto z czekoladą i bananami – proces przygotowania

Kopiuj

Miłośnicy słodyczy, strzeżcie się! Mamy kolejny świetny przepis na absolutnie wspaniałe ciasto pełne bananów, pysznego mlecznego nadzienia i błyszczącego lukru czekoladowego na wierzchu. Ponadto jest również bardzo łatwy w przygotowaniu i nie musisz się martwić, że nie będziesz w stanie go opanować, nawet jeśli jesteś początkującym kucharzem. To idealny wybór do Twojego treningu. Krótko mówiąc, tego deseru nie można zepsuć.

 

Ciasto

  • jajka – 3 szt
  • mleko – 3 łyżki
  • kakao – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 torebka
  • cukier waniliowy – 1 torebka

Krem

  • mleko – 200 ml
  • mąka – 2 łyżki
  • cukier – 100 gr
  • woda – 350 ml

Nadzienie

Kopiuj
  • mleko – 200 ml
  • bita śmietana – 250 ml
  • czekolada – 100 gr
  • banany – 4 szt

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać. Ubij trzy jajka w innej misce i posyp je cukrem. Ubijaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj mleko i posyp przygotowaną przed chwilą mieszanką suchych składników. Miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Kopiuj

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i posypujemy gruboziarnistą mąką. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę do pieczenia, wyrównać jej powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku przez około pół godziny. W trakcie pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco upieczone i czy można je wyjąć z piekarnika.

W czasie gdy ciasto się piecze, ubij śmietanę na sztywną pianę i wstaw do lodówki do schłodzenia. Aby przygotować kremowe nadzienie, wlej mleko do rondelka i podgrzej na kuchence. Posyp cukrem i mąką i gotuj, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładki krem.

Na koniec przygotuj lukier. Rozpuść posiekaną czekoladę w kuchence mikrofalowej i mieszaj kilka razy w odstępach dziesięciosekundowych, aż uzyskasz gładką i błyszczącą masę. Banany pokroić w krążki. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia i nałożyć na nie równą warstwę gotowanej śmietany, następnie na wierzchu plasterki banana i bitą śmietanę.

Wygładź całą powierzchnię ciasta i polej roztopioną czekoladą. Kiedy ciasto będzie gotowe, włóż je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!