Puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują: Jak zrobić idealne kluski śląskie. Nikt nie robi lepszych

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Choć są znane i lubiane, powstało wiele mitów ich dotyczących.

Jednym z nich jest mit, jakoby te puszyste, miękkie kuleczki pochodziły z Niemiec. Oczywiście nie jest to prawda. Jak sama nazwa wskazuje, powstały one na Śląsku.

 

Datuje się, iż pierwsze kluski śląskie zrobione zostały w 1241 roku z Raciborzu. Warto wiedzieć, że ta słynna potrawa jest wpisana na listę tradycyjnych produktów województwa śląskiego a także opolskiego.

Zagadkowa dziurka

Kluski śląskie słyną z dziurki, nie każdy jednak wie w jakim celu zostaje ona wydrążona. Otóż cel jest prosty. Ma być ona miseczką dla sosu, z którym kluski są zwykle serwowane. Istnieją teorie, że dzięki temu wgłębieniu potrawa gotuje się bardziej równomiernie. Pewnym jest, że dzięki dziurce wyżłobionej na środku każdej kluski, całość prezentuje się bardziej atrakcyjnie.

Przepis na idealne kluski śląskie

Potrzebne składniki:

  • jajko
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj. Następnie przepuść przez praskę i dokładnie utłucz. Uformuj na blacie kulkę i podziel ją na cztery części. W miejscu jednej ćwiartki nasyp mąkę ziemniaczaną, Następnie wyrób ciasto. Dołóż ćwiartkę, którą przed chwilą odjąłeś. Do całości wbij jajko i posyp solą. Wyrób ponownie ciasto.

 

Następnie uformuj z niego kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Pamiętaj, aby na środku każde kuleczki odcisnąć palcem delikatnie słynną dziurkę.

Kluski wrzucaj do gotującej się wody z dodatkiem soli. Mieszaj by zapobiec przyklejeniu do dna. Po wypłynięciu gotuj około 2 minuty.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!