Nie kupuj już w sklepie – Liście laurowe z własnego drzewka w domu.

  • 100 liści laurowych
  • 1 litr alkoholu do napojów spirytusowych
  • 1 litr wody
  • 400 g cukru

Jeśli to możliwe, przede wszystkim należy zebrać liście laurowe, ręcznie lub za pomocą nożyc ogrodowych. Następnie należy je umyć i wysuszyć w bawełnianym obrusie. Gdy to jest niemożliwe, trzeba nabyć gotowe suszone liście.

 

Wysuszone liście umieszcza się w szklanym pojemniku, do którego dodaje się alkohol do napojów spirytusowych. Szklany pojemnik musi zostać zamknięty hermetycznie. Liście laurowe i alkohol należy pozostawić na 30 dni w ciemnym i suchym miejscu.

Po tym okresie można przystąpić do dodawania syropu z wody i cukru. Syrop przygotowuje się, wykonując następujące czynności:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!