Oryginalny przepis na prawdziwy smak dzieciństwa. Domowe lody śmietankowe z lat 80’tych.

Weź garnek z grubym dnem. Wlej do niego mleko. Zagotuj. Dodaj cukier i wanilinę do mleka. Odłóż masę na bok i poczekaj, aż ostygnie całkowicie. Podziel jajka na białka i żółtka. Do schłodzonej masy dodaj tylko ubite żółtka. Umieść pojemnik na ogniu i zagotuj.

Pamiętaj, aby nieustannie mieszać składniki i poczekać, aż zgęstnieją i staną się tak gęste jak mleko skondensowane . Ubij śmietanę w osobnym pojemniku. Wymieszaj obie masy, a następnie włóż do zamrażalki. Raz na godzinę wyjmij pojemnik z lodówki i wszystko wymieszaj. Wtedy masa będzie puszysta i bez żadnych grudek.

 

Lody na śmietanie

 

 

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany (12% tłuszczu)
  • 500 ml śmietany (36% tłuszczu)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 g wanilii

 

Przygotowanie:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!