Szybkie wykonanie domowych piernikowych ciasteczek na kefirze: pozostają miękkie przez długi czas.

Domowe pierniki na kefirze stały się ostatnio ulubionym przysmakiem moich domowników. Natknęłam się na przepis przypadkiem i teraz gotuję je za każdym razem, gdy mam w lodówce kefir.

Przepis na domowe pierniki na kefirze – SKŁADNIKI:

  • 350 ml kefiru
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka przyprawy do pierników,
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 szklanki mąki

 

PRZYGOTOWANIE:

Aby zacząć oddziel białko jednego jajka od żółtka i pozostaw na później. Resztę jaj ubij razem z miodem i cukrem ( zostawić 3 łyżki cukru na później), a następnie dodaj kefir i olej roślinny, przyprawę do pierników do mieszanki i ponownie ubijaj przez chwilę.

Po przesianiu mąki i stopniowym dodaniu jej razem z sodą do ubitej masy i zagnieć ciasto.

Teraz rozwałkuj ciasto na 1 cm grubości, wytnij koła (lub dowolne inne figury) i umieścić je na blasze do pieczenia, uprzednio pokrytej pergaminem.

Włóż pierniki do pieczenia na 25 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180-190 stopni. W między czasie ubij pozostałe białko z trzema łyżkami cukru, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.

Po 25 minutach wyjmij pierniki i posmaruj je ubitym białkiem, a następnie piecz jeszcze 10 minut.

 

Cóż, to wszystko, pozostaje podać pierniki do stołu i zaprosić przyjaciół na herbatę. Smacznego!

Mam nadzieję, że Tobie i Twoim bliskim spodoba się ten wspaniały przepis tak samo jak mi!

Podziel się ze znajomymi w mediach społecznościowych tym prostym i szybkim przepisem na pierniki na kefirze!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!