Z tego przepisu wychodzi najlepsza koreańska pyszna marchewka – pełna witamin.
1 746
Bardzo prosty i szybki przepis na podanie marchewki, która zaskakuje wyrazistym, pikantnym i egzotycznym smakiem. Tak naprawdę jest to marchew po koreańsku. Taka pikantna wersja jest podawana jako przekąska lub jako jedne ze składników sałatek.
Do przygotowania marchwi po koreańsku trzeba użyć:
kilogram marchewki,
1 łyżka cukru,
2 łyżki octu 9%,
1 łyżeczka soli,
70 g oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowy),
czerwona papryka,
4-6 ząbków czosnku,
cebula
opcjonalnie pęczek/zmiażdżone nasiona kolendry,
ewentualnie szczypta cukru.
Marchew obieramy, dokładnie płuczemy i trzemy na tarce, aby uzyskać jak najdłuższe paski. Im dłuższe, tym lepsze 🙂
Tak potartą marchewkę odstawiamy na 15 minut. Dodajemy czerwoną paprykę do smaku i mieszamy.
Comments are closed.