Z tego przepisu wychodzi najlepsza koreańska pyszna marchewka – pełna witamin.

Bardzo prosty i szybki przepis na podanie marchewki, która zaskakuje wyrazistym, pikantnym i egzotycznym smakiem. Tak naprawdę jest to marchew po koreańsku. Taka pikantna wersja jest podawana jako przekąska lub jako jedne ze składników sałatek.

Kopiuj

Do przygotowania marchwi po koreańsku trzeba użyć:

  • kilogram marchewki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu 9%,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 70 g oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowy),
  • czerwona papryka,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • cebula
  • opcjonalnie pęczek/zmiażdżone nasiona kolendry,
  • ewentualnie szczypta cukru.

Marchew obieramy, dokładnie płuczemy i trzemy na tarce, aby uzyskać jak najdłuższe paski. Im dłuższe, tym lepsze 🙂

 

Tak potartą marchewkę odstawiamy na 15 minut. Dodajemy czerwoną paprykę do smaku i mieszamy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!