Świetny smak, robie co roku. Sprawdzony przepis mojej babci na pyszne ogórki kanadyjskie.

Ogórki kanadyjskie, to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu czy doskonałą przekąskę.

Tak przygotowane ogórki smakują równie dobrze też z tradycyjną kanapką. Każdy powinien mieć w swojej spiżarni lub piwniczce choć jeden słoik pysznych kanadyjskich ogórków.

Składniki na 3 litrowy słój:

  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 3 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek do smaku
  • ogórki

Na marynatę:

  • 4 szklanki wody
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 2 łyżki octu

Przygotowanie:

Marchewkę i papryki kroimy w paski. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części. Na dno 3-litrowego słoja układamy 3 obrane ząbki czosnku, koperek i pokrojoną marchewką z papryką.

 

Na koniec wkładamy pokrojone ogórki. Zagotowujemy 4 szklanki wody z solą i cukrem. Pod koniec dodajemy ocet, mieszamy. Zalewę studzimy.

Ciepłą zalewę wlewamy do słoika z ogórkami. Słoik dobrze zakręcamy. Następnie pasteryzujemy całość około 12 minut.

Słoik z ogórkami przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!