Soczyste danie, które zniknie w mgnieniu oka ze stołu – Kremowy pieczony kurczak w pysznej marynacie.

Wybuchowa mieszanka. Sądzisz, że nie można tych dwóch składników połączyć razem, kefir i udko?

Jesteś w błędzie. Poniżej znajdziesz wyjątkowe danie, które powinno ze względu na swoją delikatność, znaleźć się w menu nie tylko dorosłego, ale także dziecka.

Kefir to zdrowy produkt mleczny, wykorzystując ten tradycyjny napój można przyrządzić najlepsze pieczone udka.

Składniki:

  • 700 g udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml kefiru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Na początek udka należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie lekko ubić wałkiem. Mięso należy umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, a następnie dodać posiekane składniki cebulę i czosnek.

 

W osobnej miseczce wymieszaj kefir, sól, musztardę oraz paprykę. Gotową marynatą należy zalać kurczaka. Całość odstawić na godzinę.

W czasie oczekiwania włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 200 stopni C. Wkładamy kurczaka a następnie pieczemy przez 50-60 minut.

 

Sposób podania:

Udka doskonale komponują się z ziemniakami, ryżem czy też duszonymi i świeżymi warzywami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!