Roladka marchewkowa – jem codziennie i nie boję się, że przytyję. Jedz nawet po 22.00 i chudnij!

Sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. W pierwszym naczyniu ubijamy żółtka z kurkumą, przyprawami i solą, po czym dodajemy przestudzoną marchewkę. W drugim naczyniu należy ubić jajka z odrobiną soli i sokiem z cytryny.

 

Otrzymujemy sztywną pianę. Ubite białka łączymy z przygotowanymi wcześniej żółtkami z marchewką. Powoli wszystko mieszamy, aby ciasto było puszyste i lekkie.

Na pokrytą pergaminem i posmarowaną masłem formę do pieczenia wlewamy sporządzone ciasto. Jego grubość powinna być nie większa niż 0,5 cm.

 

Formę wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy przez 15-20 minut. Gdy ciasto się piecze, sporządzamy nadzienie słodkie lub słone.

Słone: Kroimy czosnek, dodajemy ser i zioła, na koniec solimy według uznania.

Słodkie: rodzynki wyparzamy gorącą wodą i odkładamy na 20 minut.

Po tym czasie wylewamy wodę i osuszamy rodzynki. Dodajemy twarożek lub ser śmietankowy i wanilię. Mieszamy.

 

Następnie wyjmujemy formę z piekarnika. Powoli wyciągamy ciasto z blachy i smarujemy je przygotowanym farszem. Zwijamy wszystko w rulon i owijamy folią.

Wkładamy do lodówki na 20 minut. Serwujemy roladę pokrojoną na porcje. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!