Te japońskie bułeczki znikają ze stołu w kilka chwil – delikatne jak puch

Jeżeli jesteś miłośnikiem cynamonu, musisz koniecznie wypróbować nasz przepis na japońskie bułeczki.

Te puszyste wypieki pokochają nie tylko dorośli ale również dzieci. Nie ma na co czekać, do dzieła!

Potrzebne składniki

  • 0,5 łyżki cynamonu
  • 260 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 370 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • 7 g drożdży suchych
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Do naczynia wlej 100 ml mleka. Dodaj do niego 20 g mąki i dokładnie wymieszaj. Gładka masę podgrzewaj na średniej mocy palnika, ciągle mieszając. Powstały pudding pozostaw do ostygnięcia.

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem (2 łyżki). Odstaw na kwadrans. Pozostałą mąkę przesiej i wymieszaj z solą. Zrób w nie wgłębienie, umieść w nim jajko, koniecznie w temperaturze pokojowe. Wlej mleko z drożdżami i schłodzony pudding.

 

Zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Doda do niego łyżkę masła i ugnieć. Powinieneś otrzymać jednolite ciasto, które nie klei się do rąk. Miskę natłuść masłem i umieść w niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na półtorej godziny.  Objętość powinna wzrosnąć dwukrotnie.

Roztop dwie łyżki masła, wymiesza z cynamonem i cukrem. Ciasto uformuj na stole na kształt sporego naleśnika. Podziel na osiem równych części, z każde tworząc kulkę.

Każdą kulkę uformuj na owalny kształt i nasmaruj masłem. Posyp też cukrem z cynamonem i zawiń. Najpierw boki złóż do środka, rozwałkuj i zwiń w rulon na kształt bułeczki. Odstaw w ciepłym miejscu na pergaminie, przykryte folią spożywczą.

Po godzinie gdy bułki urosną, posmaruj je ubitym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni i piecz bułeczki przez około dwadzieścia minut, zależnie od konkretnego modelu piekarnika.

Musisz wyczuć odpowiedni moment, gdyż Ty znasz swój sprzęt najlepiej. Kiedy bułki się upieką, przełóż je na kratę, oczywiście bez papieru. Gdy ostygną, możesz jeść!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!