Pyszna Pieczeń po cygańsku – oryginalny przepis na ciekawy obiad. Idealna również na świąteczny stół.

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad, które z pewnością zachwyci Twoich gości oryginalnością i przepysznym smakiem.

Poniżej przedstawiamy jedyny w swoim rodzaju przepis na pieczeń po cygańsku.

Składniki:

  • 6 kawałków dobrej jakości wieprzowiny
  • 4 większych ogórków kiszonych
  • 4 cebule
  • 10 kawałków boczku
  • 700 ml bulionu wieprzowego
  • 500 ml czerwonego wina
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Olej
  • Musztarda
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Posypać solem i pieprzem rozbite kawałki wieprzowiny. Cebulę skroić w piórka, a ogórki w plasterki. Po mięsie rozsmarować musztardę. Ułożyć na to po dwa plasterki boczku oraz  pokrojone wcześniej kawałki cebuli i ogórków. Ponownie wykonać tę samą czynność aż do ostatniego kawałka wieprzowiny.

Połączyć mięso za pomocą sznurka wiążąc je ze sobą. Posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić ją na patelni. Dosypać mieszankę warzyw i smażyć przez chwilę do miękkości. Podlać bulionem warzywnym a także koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotować przez około 5 minut.

W następnym kroku dodać 500 ml czerwonego wina i jeszcze przez 5 minut gotować. Przełożyć mięso do naczynia, polać je wcześniej wykonanym sosem. Wstawić do piekarnika. Czas pieczenia to około 2-2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Potrawa będzie gotowa wtedy, gdy mięso całkowicie zmięknie. Pieczeń po cygańsku będzie idealnie smakowała z potłuczonymi ziemniakami.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!