Przepis na napój ułatwiający trawienie – warto pić go raz dziennie, a Twój organizm Ci podziękuje

Cytryna jest owocem, który stanowi podstawę do przygotowania wielu pysznych wyrobów cukierniczych czy deserów.

Może też być kluczowym składnikiem napojów alkoholowy takich jak likiery. Z Włoch wywodzi się przygotowywany na bazie cytryny popularny napój – Canarino, który zaleca się pić po dużym posiłku w celu ułatwienia trawienia oraz zwalczenie uczucia ciężkości w żołądku.

Stosowany jest także na zwalczanie skutków przeziębienia oraz przeciw bólom brzucha i nudnością. Jest to wywar powstały z połączenia liści laurowych z cytryną, przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje bardzo mało czasu.

Niezbędne składniki: 

  • woda – 500 ml,
  • cytryna – 1 sztuka,
  • liść laurowy – 1-2 sztuki,
  • miód – do smaku wedle uznania,
  • ząbek goździka lub świeży imbir.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoc cytryny w ciepłej wodzie oraz obrać ze skóry używając obieraczki do ziemniaków. Należy uważać, aby podczas obierania nie dotknąć białej, gorzkiej części.

Następnie trzeba zagotować 500 ml wody i wrzucić do niej skórę z cytryny oraz liść laurowy. Tak przygotowany napój wymaga jeszcze gotowania przez 5 minut na wolnym ogniu i zaparzania przez kolejne 10 minut.

Na końcu dodaje się miód według własnego uznania, aby poprawić smak. Można również dodać niewielką ilość świeżego imbiru lub ząbek goździka.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!