Wyjątkowy przepis na nietypowe ciasto budyniowe z jabłkami, który podbija kubki smakowe i zachwyca wszystkich gości.

Wyśmienity przepis na szarlotkę, dzięki której Twoje kubki smakowe oszaleją z rozkoszy – niezwykle soczystą i smaczną, pachnącą przy tym piernikiem. Czekoladowa polewa powoduje, że smak tego deseru jest naprawdę obłędny!

 

Kopiuj

Potrzebne składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 jabłka,
  • 350 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 100-120 ml mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 100 ml oleju,
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika (zamiast niej możesz też dodać nieco więcej kakao lub użyć cynamonu).

Ponadto do wykonania polewy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej,
  • kawałek masła.

Przygotowanie:

Mąkę należy wymieszać z cukrami, kakao, proszkiem, budyniem i przyprawami. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do całości, podobnie jak mleko, olej oraz majonez. Wszystko wymieszać dokładnie i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 26 x 36 cm.

 

Kopiuj

Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut.  W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z masłem. Dodać do śmietany i całość wymieszać. Kiedy ciasto ostygnie – polać polewą jego wierzchnią stronę i poczekać, aż stwardnieje. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!