Ciasto pijana zakonnica – idealne ciasto na każdą okazję. Delikatne, rozpływa się w ustach.

Pijana zakonnica to idealne ciasto na każdą okazję, które z pewnością zachwyci swoim smakiem każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, a na pewno nie pożałujesz!

Kopiuj

Składniki na biszkopt:

  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki
  • ocet winny – 1 łyżka
  • mąka tortowa – 3 łyżki
  • cukier – 7 łyżek
  • jajka – 7 sztuk

Ubij białka, a następnie dodawaj stopniowo mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlej ocet i delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do brytfanny o wymiarach 26-28 cm. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 45 minut. Jeśli używasz termoobiegu, piecz ciasto w temperaturze 160 stopni.

Gdy upieczony biszkopt lekko przestygnie, za pomocą drewnianej łyżki zrób w nim otwory na około połowę wysokości.

Składniki na krem:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!