Pyszne pierogi z farszem ziemniaczanym oraz boczkiem- ich smak zachwyci każde podniebienie.

Istnieje wiele rodzajów pierogów. Niektórzy lubią jeść je na słodko , a inni jednak na wytrawnie.

Poniżej znajdziesz przepis na pierogi z pysznym farszem ziemniaczanym oraz boczkiem. Spróbuj i przekonaj się jakie są niesamowite!

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

  • 3 szkl mąki
  • Żółtko
  • 100-150 ml gorącej wody
  • 50 g masła
  • Łyżeczka soli
  • 2 jajka

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • 2 cebule

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Na samym początku zetrzyj na małych oczkach obrane oraz umyte surowe ziemniaki.

2. Następnie na małą kosteczkę pokrój obraną cebulę , a na cienkie paski pokrój boczek.

 

3. Na patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulkę z boczkiem.

 

4. Następnie dodaj do nich starte ziemniaki i smaż przez kilka minut około 10-15 minut. Całość przypraw szczyptą soli oraz pieprzu, po czym odstaw aby całkowicie wystygło.

5. W między czasie zacznij przygotowywać ciasto. Do dużej miski wbij 2 jajka oraz żółtko, następnie wsyp mąkę, sól oraz dodaj masło. Całość dokładnie wymieszaj, następnie stopniowo wlewaj wodę i zagniataj rękoma ciasto. Gotowe ciasto przykryj na około 15 minut czystą ściereczką.

6. Po tym czasie dokładnie rozwałkuj ciasto na blacie posypanym mąką. W przypadku gdy ciasto się przykleja koniecznie posyp je mąką.

7. Najlepiej szklanką zacznij wycinać kółka. Następnie na każdy krążek kładź łyżeczka nie wielką ilość farszu, po czym sklejaj tak jak zawsze.

8. Tak przygotowane pierogi koniecznie gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie. Po tym czasie pierogi są gotowe!

Pyszne pierogi koniecznie podawaj w towarzystwie usmażonego boczku wraz z cebulką.

 

Gwarantuje, że i u Ciebie szybko znikną z talerzy.

 

Z tak niesamowicie pysznym farszem posmakują dosłownie każdemu. Możesz je przygotowywać na każdą okazję, idealnie pasują także na święta. Kto ich spróbuje , na pewno poprosi o dokładkę.

 

Warto próbować nowych smaków, a późnej przekazywać je dalej i rozpływać się nad niesamowicie pysznym daniem. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!