Pyszne gołąbki rumuńskie- zawsze szybko znikają z talerzy. Ich wspaniały smak zachwyca każdego

Istnieje bardzo dużo rodzajów gołąbków. Jednak gołąbki rumuńskie skradły serca całej mojej rodzinie, wystarczył jeden raz a od razu szybko zniknęły z naszych talerzy.

Gwarantuje, że gdy Twoja rodzina spróbuje, to już nigdy innych nie będziesz przygotowywała.
Przygotowanie tych gołąbków jest bardzo proste, wiec na pewno każda Pani domu świetnie sobie z nimi poradzi. Do przygotowania tych gołąbków sama wybierz rodzaj mięsa mielonego, ale gwarantuje że z każdym będą smakowały niesamowicie pysznie.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 250 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • Główka białej kapusty
  • Marchew
  • Cebula
  • ½ szkl wody
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • 100 g ryżu

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki śmietany
  • Pęczek pietruszki lub koperku
  • 100 g ulubionego twardego sera
  • 4 ząbki czosnku

 

PRZYGOTOWANIE:

1.  Używając mikrofalówki podgrzej przez około 7-10 minut kapustę, tylko pamiętaj aby usunąć z niej głąb. Następnie po upływie tego czasu koniecznie opłucz ją zimną wodą. Każdy liść powinien ładnie odchodzić.

 

2. Gotuj przez kilka minut ryż, ale staraj się aby był półtwardy.

3. Obierz cebulę, po czym pokrój ją na małą kosteczkę, natomiast obraną marchew koniecznie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, po czym podsmaż cebulę, a po kilku minutach dodaj także starą marchew, całość smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj ryż oraz mielone mięso. Dla lepszego smaku przypraw odrobiną soli oraz pieprzu, całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut.

 

4. Przygotowany farsz nakładaj na miękkie liście i zawijaj tak jak zawsze. Przygotowane gołąbki wkładaj na blachę lub do naczynia żaroodpornego, które wcześniej posmaruj dokładnie masłem. Następnie wlej pół szklanki wody i dokładnie przykryj aluminiową folią. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 25 minut.

 

5. Gdy gołąbki się pieką przygotuj sos. Zacznij od pokrojenie pomidorów, po czym dodaj do niech pokrojoną natkę pietruszki, oraz starty ser i drobno pokrojony czosnek. Wszystkie składniki odpowiednio połącz ze sobą. Dla lepszego smaku przypraw szczyptą soli, oraz pieprzu, po czym dodaj śmietanę.

 

6. Gdy czas pieczenia się kończy zalej gołąbki gotowym sosem, po czym piecz jeszcze 15 minut. Po tym czasie gołąbki są gotowe!

Gołąbki idealnie smakują gdy są ciepłe. Aby liście kapusty były miękkie , koniecznie wytnij nich grube części.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!