Serniczek japoński- idealny deser, który skradł moje serce. Wystarczą trzy składniki i jest gotowy

Przygotowanie tego serniczka jest bardzo proste oraz szybkie, a potrzebne składniki łatwo dostępne.

 

Koniecznie przygotuj go na każdą okazję, a na pewno Twoja rodzina oraz goście będą pod wrażeniem pysznego deseru. Zapraszam na przepis poniżej!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g serka śmietankowego
  • 3 jajka

 

WYKONANIE:

1.  Na samym początku do oddzielnych misek oddziel żółtka oraz białka, następnie miskę z białkami włóż do lodówki.

 

2. Z papieru do pieczenia wytnij pasek 20 x50 cm oraz kółko o średnicy 15 cm.

 

3. Za pomocą kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną białą czekoladę.

 

4. Następnie dodaj do niej serek i całość wymieszaj.

 

5. Do wymieszanych składników dodaj trzy żółtka i ponownie wymieszaj.

 

6. Wyjmij z lodówki miskę z białkami, po czym mikserem ubij je na sztywno.

 

7. Stopniowo ubitą pianę dodawaj do przygotowanej masy.

 

8.Masłem posmaruj wycięte kółko oraz pasek.

 

9. Przełóż do przygotowanej blachy.

 

10. Gotową masę wlej na blachę, po czym kilkukrotnie uderz nią o blat. Wszystkie pęcherzyki powinny się usunąć.

 

11. Ciasto trzeba piec w 3 fazach, najpierw 15 minut w 170 stopniach, następnie 15 minut w 160 stopniach , a później wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na około 15 minut.

 

12. Tak upieczone ciasto wyjmij i odstaw, aby wystygło. Po tym czasie serniczek jest gotowy.

 

Jako dekoracji możesz użyć roztopionej czekolady lub cukru pudru. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!