Zapiekanka z dodatkiem kapusty w Francuski stylu- Świetnie pasuje na ciepłą rodzinną kolację.

Moje dziecko nie przepada za gołąbkami, ale tą zapiekanką zawsze się zachwyca. Sycące oraz pyszne danie posmakuje na pewno każdemu! Koniecznie spróbuj, a zobaczysz, że warto!

 

SKŁADNIKI:
  • Kapusta – 1 kg
  • Ziemniaki lub ryż -500 g
  • Mielone mięso -800 g
  • Mleko-120 ml
  • Jajka -5 szt.
  • Cebula -3 szt.
  • Kwaśna śmietana -200 g
  • Do smaku sól
  • Czarny mielony pieprz

 

WYKONANIE:

1.Wierzchnie liście zdejmij z kapusty, do dużego garnka włóż ją całą, wodą zalej i zaparzaj, aż zaczną liście się oddzielać.

 

2. Po całkowitym zaparzeniu , gotuj jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu , później wyjmij oraz odstaw aż wystygną.

3.Odetnij grube oraz twarde liście. Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż , aż się zeszkli.

 

4. Na małym ogniu podsmaż z dodatkiem mięsa mielonego.

 

5.Surowe ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do smażonego mięsa. Smaż do momentu, aż w połowie miękkie będą ziemniaki. Do smaku przypraw pieprzem oraz solą. ( Jak postanowiłaś w tym momencie dodaj ryż.) Całość wymieszaj dokładnie, Twój farsz jest właśnie gotowy.

 

6. Jajka z mlekiem roztrzep w misce.

 

7.Do naczynia żaroodpornego włóż liście , aby całe dno przykryły. Połowę farszu połóż na liście i zalej połową przygotowanej masy mleczno- jajecznej.

 

8.W tej samej kolejności powtórz warstwy. Kwaśną śmietaną polej wierch. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.

 

Tak przygotowane danie idealnie nadaje się na przekąskę ze znajomymi oraz jako pyszne danie obiadowe. Każdy zachwyci się tak upieczonym pysznym daniem. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!