Zapiekana cukinia – Dietetyczna lekka przekąska w 5 minut. Jem i nie boję się że przytyję

Bardzo prosty w przygotowaniu przepis na zapiekane krążki z cukinii podbił nasze serca. Mam nadzieję, że zagości równie często jak na naszym, tak na waszym stole.

Ta szybka przekąska idealnie sprawdzi się jako przystawka na różnorodnych imprezach, a także jako drugie śniadanie dla dzieci. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu zrobisz ją w zaledwie kilka minut.

 

Składniki:

krążki z cukinii:

  • 3 sztuki cukinii
  • 3/4 szklanki  mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej słonecznikowy

sos śmietanowo – ziołowy:

  • 5 łyżek śmietany 18%
  • czosnek (w zależności od upodobań)
  • pęczek ulubionych ziół
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 150 stopni. Oczyszczone cukinie bez obierania pokrój w cieknie około jednocentymetrowe krążki. Obtocz plasterki w przygotowanej mące wymieszanej z solą i pieprzem.

 

Blachę do pieczenia posmaruj olejem, przykryj papierem do pieczenia lub pergaminem i układaj krążki z cukinii obok siebie i skrop je olejem słonecznikowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut.

 

W tym czasie możesz przygotować sos. Do miseczki wsyp posiekane zioła, starty lub rozgnieciony czosnek, śmietanę i sok z cytryny. Składniki wymieszaj i odstaw do lodówki do momentu podania.

Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!