Lekkie i puszyste rogaliki na śmietanie – każdemu zasmakują. Zrobisz je w 20 minut.
1 371
Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Dzięki niemu otrzymasz w 20 min pyszny dodatek do aromatycznej kawy czy herbaty.
Składniki:
300 g mąki pszennej,
200 g masła,
200 g kwaśnej śmietany,
5 g proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
2 jajka,
90 g cukru.
Roztopione masło należy wymieszać z cukrem. Pozostawiamy całość do ostygnięcia, a potem dodajemy do tego jajka. Zawartość miski należy porządnie ubić, można trzepaczką lub mikserem. Po wymieszaniu dodajemy śmietanę.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do płynnej masy. Z całości należy ugnieść elastyczne ciasto. Po uzyskaniu ciasta formujemy z niego ruloniki i łączymy je na kształt pierścienia.
Po uformowaniu takich rogalików należy umieścić je na blaszce. Blacha uprzednio powinna zostać natłuszczona. Wszystkie rogaliki należy piec przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i delikatnym ostygnięciu całość można posmarować jajkiem i posypać cukrem, dzięki czemu będą jeszcze lepsze w smaku.
Szybkie w przyrządzeniu staną się idealna przekąską do porannej kawy w pracy lub popołudniowego deseru. Dzieci pokochają takie smakowite rogale.
Comments are closed.