Lekkie i puszyste rogaliki na śmietanie – każdemu zasmakują. Zrobisz je w 20 minut.

Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Dzięki niemu otrzymasz w 20 min pyszny dodatek do aromatycznej kawy czy herbaty.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 90 g cukru.
Roztopione masło należy wymieszać z cukrem. Pozostawiamy całość do ostygnięcia, a potem dodajemy do tego jajka. Zawartość miski należy porządnie ubić, można trzepaczką lub mikserem. Po wymieszaniu dodajemy śmietanę.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do płynnej masy. Z całości należy ugnieść elastyczne ciasto. Po uzyskaniu ciasta formujemy z niego ruloniki i łączymy je na kształt pierścienia.

 

Po uformowaniu takich rogalików należy umieścić je na blaszce. Blacha uprzednio powinna zostać natłuszczona. Wszystkie rogaliki należy piec przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Po upieczeniu i delikatnym ostygnięciu całość można posmarować jajkiem i posypać cukrem, dzięki czemu będą jeszcze lepsze w smaku.

Szybkie w przyrządzeniu staną się idealna przekąską do porannej kawy w pracy lub popołudniowego deseru. Dzieci pokochają takie smakowite rogale.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!