Jako dzieci wszyscy uwielbialiśmy placki ziemniaczane. Jesteśmy pewni, że od tej pory będziecie robić naleśniki tylko w ten sposób.

Jak nazwałabyś najlepszą potrawę ziemniaczaną, jaką kiedykolwiek jadłaś?

Placki ziemniaczane są proste, ale pyszne. Te placki sprawią, że oniemiejecie na samą myśl o nich. Obiecujemy Ci, że nawet jeśli nie przepadasz za paluszkami ziemniaczanymi, będziesz oczarowany tym przepisem.

Smażone na patelni placki ziemniaczane

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 50 g masła
  • 500 g chudej wieprzowiny
  • Do smaku przyprawy

Sposób przygotowania:

Należy zmielić wieprzowinę. Można ją kupić w sklepach lub zrobić w domu. Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać na patelnię cebulę i delikatnie podsmażyć. Dodać mięso mielone i wszystko podsmażyć. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.

 

Miękkie ziemniaki połączyć z olejem i solą. Zblendować lub udusić ziemniaki, aby uzyskać gładką masę. Wymieszaj mąkę z puree. Z ciasta ziemniaczanego i mięsa mielonego uformować placki. Przerzuć każdy placek i usmaż w oleju roślinnym na złoty kolor. Do aromatyzowania naleśników można użyć sosu czosnkowego.

 

Możesz również dodać do farszu smażone grzyby lub zioła, aby uczynić danie bardziej interesującym. Naleśniki można również posypać bułką tartą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!