Wyśmienita szarlotka na mleku – skusi każdego łasucha. Przepis wart zapisania

Pyszna, lekka szarlotka na mleku – czego chcieć więcej w jesienny wieczór oprócz książki i kawy?

Poniższy przepis zachwycił już wiele osób i z niejedną osobą został na stałe.

Potrzebne składniki:

  • 4 jabłka,
  • 350ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 100ml oleju roślinnego (np. słonecznikowego),
  • 350g mąki pszennej,
  • 200g cukru pudru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść bułki tartej.

Przygotowanie:

W misce ubijamy za pomocą miksera jajka wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Gdy składniki już zostaną dobrze ubite, a masa stanie się jednolita – dolewamy mleko i olej i znów wszystko mieszamy. Bierzemy drugą miskę, przesiewamy do niej mąkę pszenną, dodajemy sól i proszek do pieczenia i mieszamy te suche składniki. Składniki z obu misek łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

 

Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plastry. Naczynie, w którym będziemy piec smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Rozkładamy w nim połowę z przyrządzonych jabłek. Wlewamy na jabłka ciasto i pokrywamy je drugą częścią owoców.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto przez mniej więcej 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (jeśli ciasto nie klei się do patyczka – jest gotowe).

Gdy ciasto będzie już gotowe, można podawać je na ciepło z lodami lub oprószyć całość cukrem pudrem i delektować się prostą, pyszną szarlotką. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje niezwykle.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!