Przepis na przepyszne kluski z ziemniaków. Doskonały pomysł na syty, szybki, pyszny obiad dla całej rodziny

Kluski sławne są nie tylko na Śląsku. Znane są już w całej Polsce i mało kto nimi pogardzi.

Kluski to doskonały pomysł na syty, pyszny obiad. Choć nasz przepis może nie przypaść do gustu osobom na diecie, to zapraszamy do wypróbowania go przez wszystkich. Pokochacie je na pewno.

 

Do przyrządzenia klusek potrzebne nam będą:

  • 2 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • 2-3 szklanki mąki,
  • 1 cebula,
  • 0,75 kg kiszonej kapusty,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 200 ml wody
  • 3 plastry wędzonego boczku/słoniny.
  • Jeśli chcemy zrobić omastę, to będziemy potrzebować dodatkowych 2-3 plastrów słoniny albo boczku.

Skoro już wszystko mamy, możemy rozpocząć gotowanie.

Zacznijmy od ziemniaków, które obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Tak przygotowane odkładamy do sita, żeby mogły pozbyć się nadmiaru wody. Najlepiej podłożyć pod sito talerz. Kolejna w przygotowaniu jest kiszona kapusta. Każdy woli ją mniej lub bardziej kwaśną.

Jeśli ktoś woli mniej kwaśną, to można kapustę opłukać pod zimną wodą. Jednak lepiej tego nie robić, bo traci ona wtedy cenne witaminy. Następne siekamy kapustę na drobniejsze kawałki. Kapustę na chwilę odstawiamy. Następnie do garnka wrzucamy plastry boczku, które wytapiamy na średnim ogniu do czasu wytopienia tłuszczu.

Na ten tłuszczyk wrzucamy kapustę i doprawiamy ją zielem angielskim i liściem. Następnie dolewamy niecałą szklankę wody i dusimy kapustę, aż zrobi się miękka. Co jakiś czas powinniśmy zajrzeć do garnka, żeby nie zabrakło wody oraz aby kapusta nie przykleiła się do dna naczynia.

W razie potrzeby dolewamy trochę wody i mieszamy. Kiedy kapusta jest miękka, to możemy wyłączyć gaz, ponieważ jest już gotowa. Teraz przygotujemy kluski. Do odstawionych wcześniej ziemniaków, dodajemy jajko i mąkę. Możemy też odlać wodę z ziemniaków i zebrać osadzoną skrobię, którą dodamy do ziemniaków.

Nie jest to jednak konieczne. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto na kluski nie powinno być zbite. Musi mieć konsystencję podobną do ciasta na placki ziemniaczane, może odrobinę gęstszą. Gdy mamy gotowe ciasto, to ugniatamy z niego kluski. W międzyczasie nastawiamy wodę i solimy ją.

Kluski wrzucamy, gdy woda będzie wrząca. Kluski lepiej gotować partiami, ponieważ mogą się posklejać. Jeśli chcemy zrobić to szybciej, możemy nastawić wodę w dwóch garnkach. Kluski nie potrzebują dużo czasu, będą gotowe nawet po 5 minutach. Warto jednak wcześniej wyjąć jedną i spróbować, czy jest dobrze ugotowana.

Jeśli chcemy do klusek dodać omastę, to możemy ją teraz przygotować. Boczek lub słoninę pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię aż do wytopienia tłuszczu. Następnie obieramy cebulę, którą również kroimy w kostkę. Dorzucamy do wytopionego tłuszczu i podsmażamy. Robimy to do momentu zeszklenia się cebuli.

Cebulą wraz z tłuszczem można polać kluski lub wrzucić kluski na patelnię na moment. Nasz obiad jest gotowy. Chyba że kapusta zdążyła ostygnąć, to podgrzewamy ją przez kilka minut.

Smacznego! Warto dodać, że tak przygotowana kapusta nadaje się również, jako surówka do innych obiadów.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!