Pyszne ciasto kefirowe – Przygotujesz je w kilka minut. Lepszego przepisu nie znajdziesz, idealne na niedzielne popołudnie.

Szybkie i pyszne ciasto kefirowe, które zawsze wychodzi. Jest bardzo proste w przygotowaniu, idealnie pasuje do kawy czy też herbaty.

Jeśli masz mało czasu, a chcesz zjeść coś słodkiego i dobrego, wypróbuj ten przepis. Najlepiej by było, gdyby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

 

Składniki

• 120 gr masła
• 250 gr cukru
• 3 szt. jaja
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 150 ml kefiru
• 300 gr mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Lukier

• 1 łyżka cukru pudru
• 60 ml mleka
• 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Przygotuj foremkę do pieczenia i wysmaruj jej brzegi masłem. Weź miskę, wsadź do niej miękki masło, dodaj cukier, a następnie zmiksuj wszystko mikserem przez około dwie minuty.

Do zmiksowanej masy wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, całą masę ze sobą połącz bądź zmiksuj mikserem przez kolejne dwie minuty. W osobnej misce przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.

Do zmiksowanej masy dodaj kefir i miksuj przez kilkanaście sekund do połączenia się składników.

Dalej miksując, zaczynaj dodawać stopniowo, partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy masa na ciasto będzie już jednolita, wylej całość do foremki, wyrównaj powierzchnię przy pomocy łyżki.

 

Foremkę z masą włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40-45 minut.

Możesz sprawdzić czy ciasto jest już dobre, wkładając wykałaczkę. Jeżeli wykałaczka będzie sucha, ciasto jest gotowe, a jeśli do wykałaczki będzie kleiła się masa, piecz ciasto jeszcze przez pięć minut. Upieczone ciasto wyjmij z foremki, niedługo po wyjęciu z piekarnika.

Przygotowaniem lukru możesz zająć się, kiedy ciasto trochę się schłodzi.

Do szklanki wsyp cukier puder, dodaj mleko i wymieszaj. Dolej sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Udekoruj ciasto, polewając je przygotowanym lukrem. Pamiętaj, żeby ciasto było już dobrze schłodzone. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!