Danie z cukinii, które błyskawicznie znika z talerza. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Oto przepis

Hiszpańska tortilla to świetna propozycja na danie zjedzone w gronie najbliższych.

Zapewne będą oni zaciekawieni sposobem podania, a przede wszystkim smakiem tego pysznego jedzenia. Tortillę przygotowuje się nie tylko szybko, ale również w łatwy sposób, dzięki czemu zdecydowanie nikt nie będzie miał problemu z jej wykonaniem.

 

Cukinie można zastosować do wielu dań, na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Zapewne wynika to z faktu, iż cechuje się ona neutralnym smakiem.

Składniki:

  • 400 g cukinii,
  • 1 cebula,
  • 4 jajka,
  • 1 pomidor,
  • 50 g twardego sera,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • mięso z kurczaka lub krewetki – opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, a następnie drobno ją posiekać. Potem podsmażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

 

Cukinię należy obrać, dokładnie umyć, a później zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Po jakimś czasie wycisnąć sok z tego warzywa. Połowę przygotowanej cukinii dodać do cebuli i całość podsmażać ok. 4 minuty.

W osobnym naczyniu należy ubić jajka wraz z resztą surowej i startej cukinii. Smażoną cukinię i cebulę połączyć wraz z pozostała cukinią z jajkiem i przyprawami, które trzeba dać do smaku.

 

Wszystko dokładnie wymieszać razem do połączenia się składników. Wlać przyrządzoną masę cukiniową na gorącą patelnię, na której znajduje się rozgrzany olej.

 

Na wierzchu ułożyć plasterki umytego i pokrojonego pomidora. Wierzch można opcjonalnie posypać startym serem. Później wystarczy zmniejszyć ogień i smażyć całość pod przykryciem, póki tortilla nie będzie gotowa.

 

Danie można również przygotować w piekarniku.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!