Sztuczki od najlepszych szefów kuchni: Sekrety idealnego farszu. 

Słowo „farsz”, jak wiadomo, pochodzi od francuskiej farsy (nadzienie). Najpopularniejszym i ulubionym produktem z mięsa mielonego są kotlety. Ponadto mielone mięso może być wykorzystane w czasie gotowania np. pierogów, soczystych gołąbków, zapiekanek, ciast itd.

Idealnie przygotowane mięso mielone jest podstawą wszystkich tych wspaniałych potraw, dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jak je idealnie przyrządzić. W tym artykule zdradzę Ci sekrety pysznego mięsa mielonego!

JAK ZMIELIĆ MIĘSO

  1. Przepuścić przez maszynę do mięsa.
  2. Zmielić za pomocą blendera.
  3. Ręcznie – drobno posiekać ostrymi nożami.

 

Gotowanie mięsa mielonego rozpoczyna się od siekania mięsa. Przed siekaniem mięsa usuń z niego wszystkie żyły, kości i chrząstki. Podczas siekania nożami mięso jest bardziej soczyste: jest siekane, nie rozgniecione, jak w maszynce do mięsa, a wszystkie soki pozostają w środku. Blenderem otrzymasz podobną strukturę, ale odrobinę zbyt drobno zmieloną.

Możesz posiekać mięso jednym nożem, ale dwoma jest znacznie szybciej! Noże powinny być wystarczająco ostre i ciężkie.

Często zaleca się stosowanie kilku odmian mięsa, aby uzupełniały się soczystością i smakiem. Pierś z kurczaka, indyka lub chudej wołowiny, w połączeniu z wieprzowiną o średniej zawartości tłuszczu, pozwoli uzyskać mięso mielone, które jest bliskie ideału – średnio tłuste, a jednocześnie soczyste. Sugeruje wypróbowanie mniej popularnych kombinacji.

 

NAJLEPSZE DUETY MIĘSNE

  • Wołowina + baranina.
  • Wołowina + Kurczak.
  • Jagnięcina + kurczak.
  • Wieprzowina + królik.

CO UMIEŚCIĆ W FARSZU OPRÓCZ MIĘSA

  • Olej
  • Biały chleb namoczony w mleku
  • Tłuszcz
  • Tarty ser
  • Surowe warzywa: ziemniaki, dynia, cukinia
  • Jabłka
  • Ryż lub bulgur
  • Sok pomidorowy

Aby mielona wołowina lub cielęcina była jeszcze lepsza, dodaj do niej jabłko – na 600 g mięsa wystarczy 1 owoc. Potrzebny jest biały chleb, aby kotlety zachowały swój kształt i były bardziej delikatne. Chleb musisz namoczyć w przegotowanej wodzie, mleku lub śmietanie, wycisnąć, usunąć skórkę i przecisnąć przez maszynę do mięsa.

Jeśli mięso drobiowe jest zbyt suche, dodaj sok pomidorowy: 50 ml na 500 g mięsa. Do mielonego mięsa możesz dodać ziemniaki, buraki, marchewkę i soczystą cukinię. W ten sposób mielone mięso zyska bogatszy smak i niepowtarzalny aromat. Najlepiej zetrzeć warzywa drobną tarką.

PRZYPRAWY

  • W przypadku wołowiny: pieprz + gałka muszkatołowa.
  • W przypadku jagnięciny: kminek + kolendra.
  • Do wieprzowiny: pieprz + gałka muszkatołowa.
  • Kurczak: kurkuma.

Skład klasycznej przyprawy do mięsa mielonego z reguły obejmuje następujące składniki: mielony pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, mielona kolendra, nasiona gorczycy, gałka muszkatołowa, tymianek, kminek.

Z mięsa mielonego można zrobić nie tylko klasyczne kotlety, ale także wiele innych potraw – pyszne gołąbki, zrazy z dodatkami, klopsiki itp. A kotlety pożarskie lub dewolaje staną się ozdobą każdego świątecznego stołu.

Mam nadzieję, że spróbujesz tych sztuczek, przyrządzając mięso mielone. Tymczasem nie zapomnij zapisać przydatnych wskazówek w swoich zakładkach!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!