Ciasteczka owsiane- Żadnych wyrzutów sumienie nie będziesz miała po ich zjedzeniu.

Nigdy nie jadłam lepszych ciasteczek owsianych. Gdy byłam mała to moja mama bardzo często je dla mnie robiła.

 

Przygotowanie ich nie zajmie Ci dużo czasu, a do tego są bardzo proste w przygotowaniu. Smaczną oraz zdrową przekąskę możesz zrobić ze zwykłych płatków owsianych. Nieco możesz zmienić przepis , gdyż zamiast orzechów dodaj pestki dyni oraz dodając cynamon , bądź z rodzynek zrezygnować. Koniecznie spróbuj , a zobaczysz, że warto!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Szklanka płatków owsianych
  • Szklanka mąki
  • Szklanka migdałów mielonych (lub inne orzechy)
  • 100 g masła
  • Pół szklanki rodzynek (lub suszone owoce)
  • ¾ szklanki cukru
  • Do smaku sól
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

WYKONANIE:

1.Do wygodnej miski wsyp mąkę, płatki owsiane , migdały (lub orzechy), cukier.

 

2. Kolejnym krokiem będzie dodanie proszku do pieczenia.

 

3.Żeby zrównoważyć smak ciasta dodaj szczyptę soli, wtedy nie będzie za słodkie.

4.Następnie dodaj rozdrobnione masło oraz jajka.

 

5.Na koniec dodaj rodzynki( bądź inne suszone owoce), całość wymieszaj dokładnie. Na 20-30 minut włóż do lodówki przykrytą folią spożywczą miskę.

 

6.Na blachę wyłóż papier do pieczenia ,a następnie uformowane małe kulki , które lekko spłaszcz.

 

7. Piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach. Gdy ich kolor będzie złotawy , czyli ciasteczka są gotowe. Życzę smacznego!

 

Rewelacyjnie smakują owsiane ciasteczka gdy są ciepłe , wtedy pięknie pachną oraz są bardzo miękkie, a gdy ostygną całkowicie będą kruche oraz bardzo chrupiące.

 

Gdy upieczesz podwójna porcję, na pewno nie będziesz tego żałowała. Jestem pewna, że kolejnego dnia nie doczekają się.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!