Uchylmy rąbka tajemnicy na chrupiącego kurczaka – Jak szefowie kuchni marynują kurczaka.

Pieczony kurczak gości na naszym stole podczas niedzielnych obiadów, przyjęć okolicznościowych, a także zdarza mi się piec kurczaka do kanapek.

Zachęcam Cię do zapoznania się z moimi przepisami na kurczaka z piekarnika, dzięki którym mięso będzie soczyste, esencjonalne a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu.

Kurczak w ziołach i winie z mandarynką. 

Lista składników:

  • czosnek / kilka ząbków (im więcej czosnku, tym bardziej intensywny smak mięsa)
  • rozmaryn / kilka gałązek
  • mandarynki / 2 sztuki obrane i podzielone na pół
  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • sok mandarynkowy
  • miód

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Przygotuj marynatę: wymieszaj ze sobą płynne składniki: oliwę z oliwek, białe wino i sok mandarynkowy z miodem

Przygotuj kurczaka:

Do wewnątrz umytej i osuszonej tuszki z kurczaka włóż zioła (gałązki rozmarynu), rozgnieciony czosnek, i mandarynki. Kurczaka obficie zalej przygotowaną wcześniej marynatą i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika.

Mięso piecz w tej temperaturze przez 20 minut, następnie wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do do 170 stopni. Kurczaka owiń w folię spożywczą i włóż do piekarnika na 40 minut.

Kurczak w winie i musztardzie na ostro

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!