Łatwe w wykonaniu, domowej roboty, nie potrzebujące wielu składników bułeczki sprawią, że już więcej nie będziesz chciał się udać do piekarni.

Jesteś zmęczony codziennym wychodzeniem do sklepu po świeże pieczywo? Twój problem został rozwiązany. Oto przepis na przepyszne bułeczki, które możesz zrobić sam! Ich przygotowanie jest banalnie proste!

 

Kopiuj

Składniki

  • 10 g droższy suszonych;
  • 100 ml ciepłego mleka;
  • 100 ml oleju słonecznikowego;
  • szklanka ciepłej wody;
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • pół kilo mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie bułeczek

Do dużej miski wsyp drożdże. Dodaj łyżkę cukru, zalej wodą i mlekiem. Użyj trzepaczki, aby wszystko dobrze wymieszać. Zakryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw na chwilę, aby doszło do reakcji drożdży z resztą składników. Po kilku minutach wlej olej, jogurt naturalny, wbij jajko. Jeszcze raz wymieszaj ciasto.

 

Dopiero teraz dodaj mąkę. Całość mieszaj przez około 5-7 minut. Następnie daj masie „odpocząć”. Po upływie 1,5 godziny rozsmaruj na blacie (lub drewnianej stolnicy) olej. Delikatnie przełóż na niego ciasto i podziel na 10 równych porcji. Uformuj z nich kulki, następnie lekko rozwałkuj i zwiń w 10 równych rolek.

 

Kopiuj

Blachę do pieczenia pokryj papierem. Ułóż na niej surowe bułeczki i ponownie przykryj szmatką. Po 30 minutach posmaruj je zimną wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz 20 minut. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!