Kremowy i puszysty krem, idealny do tortów, ciast, ciasteczek, deserów czy nawet lodów. A przy tym niezwykle prosty do zrobienia.

Krem do ciast i deserów, który zawsze wychodzi!

 

Składniki potrzebne do wykonania kremu:

  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 100 g cukru,
  • 350 g śmietany 30%,
  • 110 g masła ( najlepiej w pokojowej temperaturze),
  • 1,5 g wanilii.
  • opcjonalnie biała czekolada.

Sposób przygotowania

W naczyniu umieść śmietanę, cukier oraz jajko i całość wymieszaj. Następnie dodaj wanilię i mąkę. Tak przygotowaną mieszankę umieść w kąpieli wodnej i stale mieszając, poczekaj aż całość masy zgęstnieje. Gęstą i ciepłą masę pozostaw do wystudzenia.

 

Następnie wcześniej wyjęte masło (w pokojowej temperaturze) ubij za pomocą trzepaczki i połącz z uprzednio wystudzoną masą.

 

Według uznania można do kremu dodać także białą czekoladę.

 

Tak przygotowany krem będzie świetną propozycją na letnie desery. Można do niego dodać świeże lub mrożone owoce, ale również będzie doskonałą bazą do ciast i tortów.

 

Powodzenia i smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!