Tureckie ciasteczka tulambu nasączone syropem cukrowym. Zachwycą Twoich gości swoim niepowtarzalnym smakiem. Przepis.

Tureckie ciasteczka to świetna opcja na szybkie i pyszne przekąski.

Deser ten uznawany jest za turecki przysmak. Warto wiedzieć jakie składniki są potrzebne do wykonania tego tureckiego deseru.

Co jest potrzebne do wykonania ciastka? W pierwszej kolejności musisz przygotować składniki do swojego ciasta.

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 250g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 450ml wody
  • Olej około 300ml (lepiej, żeby był słonecznikowy), który posłuży do smażenia.

Syrop:

  • 200g cukru
  • 20 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tego ciasta w stylu tureckim niezbędny jest mały rondel. Na średnim ogniu dodaj do rondla wodę i masło. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż wszystko zostanie dobrze połączone.

 

Do ciepłego ciasta dodaj jajka, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przygotuj rękaw kuchenny, który będzie trzymał ciasto podczas wyrabiania. Pamiętaj o przycięciu końcówki rękawa kuchennego.

 

W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie ostrożnie wyciśnij masę na gorący olej. Patelnia powinna pozwolić Ci na zrobienie około 5-7 ciasteczek za jednym razem. Należy również upewnić się, że ciasteczka nie stykają się ze sobą, ponieważ mogą się skleić.

 

Nawet zrumienione ciasteczka można wyjąć za pomocą ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar oleju. Syrop do ciasteczek tureckich robi się podgrzewając cukier i sok z cytryny razem nad płomieniem przez około piętnaście minut.

 

Po ostygnięciu syropu, dodajemy do niego ciasteczka tureckie. Ciasteczka te powinny nasiąkać syropem przez co najmniej dziesięć minut. Sposób podawania ciasteczek tureckich zależy całkowicie od Ciebie. Posyp ciasteczka cukrem pudrem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!