Zupa kalafiorowa z marchewką oraz ulubionym serem- w szybki czasie otrzymasz zupę, która zachwyci każde podniebienie

Przepis na zupę kalafiorową jest bardzo prosty oraz szybki, a potrzebne składniki bardzo łatwo dostępne. Zarówno smak jak i wygląd tej zupy zachęci każdego do szybkiego skosztowania.

SKŁADNIKI:
  • 2 szkl wody
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki masła
  • Starta marchew
  • Szczypta soli
  • Cały kalafior podzielony na różyczki
  • 3 łyżki mąki
  • Szczypta pieprzu
  • 1 szkl sera tartego cheddar
  • Kostka bulionowa mięsna lub warzywna
  • ¼ selera pokrojonego na małe kawałki
  • Ulubione przyprawy: słodka oraz ostra papryka, posiekane ulubione zioła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.  Na samym początku podziel cały kalafior na różyczki. Potem obierz marchew i zetrzyj ją za pomocą tarki na dużych oczkach, po czym obranego selera pokrój na małą kosteczkę.

 

2. Tak przygotowane składniki przełóż do garnka, następnie wlej wodę i dodaj kostkę bulionową. Całość gotuj przez 12-15 minut, po czym sprawdź czy wszystkie warzywa są już miękkie.

 

3. W miedzy czasie w małym garnuszku podgrzej masło. Gdy całkowicie się rozpuści dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz mąkę, całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.

 

4. Do przygotowanej mieszanki dodaj powoli mleko, mieszaj aby usunąć wszystkie grudki. Następnie gotuj jeszcze 2 minuty na małym ogniu.

 

5. Do przygotowanej mieszanki dodaj ser i dokładnie ponownie wymieszaj.

 

6. Tak przygotowaną mieszankę połącz z zupą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!