
Pokocha go cała Twoja rodzina, a w szczególności najmłodsi. Jest szybki w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znika z talerzy!
Mandarynki obieramy ze skórki i oczyszczamy. Kroimy w poprzek na połówki i usuwamy pestki.

Rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Wbijamy do miski jaja, dodajemy 80% cukru, wanilię i sól. Ubijamy masę przez ok. 3-4 minut. Dodajemy mleko i masło.

Mieszamy do momentu, aż masa będzie idealnie gładka. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały grudki.

Na suchą patelnię wsypujemy 4 łyżki cukru. Podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 4 minut. Gdy cukier zmieni się w karmel, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Blachę przykrywany pergaminem do pieczenia. Wlewamy na nią karmel i rozprowadzamy na całej powierzchni. Układamy mandarynki w formie.

Wlewamy ciasto i delikatnie wygładzamy.

Pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180’C. W trakcie ostatnich 10 minut pieczenia możemy obniżyć temperaturę.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i przewracamy. Zdejmujemy z wierzchu pergamin i możemy podziwiać piękną warstwę mandarynek w karmelu.

Comments are closed.