Mój przepis na wszystkie okazje – Jeśli nie znasz jeszcze tego przepisu z cukinią w roli głównej to koniecznie wypróbuj.

Cukinia w śmietanie – jeśli nie znasz jeszcze tego przepisu to koniecznie wypróbuj!

Z pewnością pokochasz to proste, szybkie i naprawdę pyszne danie. Przedstawiamy Ci przepis na serbską cukinię – delikatną i soczystą, i co ważne – gotową w 30 minut.

Składniki potrzebne do wykonania serbskiej cukinii

  • 800 g cukinii – jeśli jest młoda nie ma potrzeby jej obierać ze skórki
  • 200 g kwaśnej śmietany – można ewentualnie zastąpić jogurtem naturalnym
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka koperku

Przyprawy (do smaku): sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, oregano (około pół łyżeczki), suszona bazylia (około pół łyżeczki)

 

Przygotowanie cukinii w śmietanie

Umytą cukinię pokrój na półpierścienie o grubości około 1 cm. Olej słonecznikowy połącz w misce z papryką, solą, pieprzem i suchymi ziołami. Pokrojoną cukinię włóż do plastikowego woreczka wraz z przyprawami i potrząsaj aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają.

 

Następnie ułóż cukinię na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj sos śmietanowy.

Przygotowanie sosu:

Posiekaj drobno świeży koperek i czosnek – połącz je z kwaśną śmietaną, dodaj mąkę, jajko i wodę. Całość dobrze wymieszaj.

 

Podpieczoną cukinię umieść na głębokiej patelni i zalej sosem śmietanowym. Jeśli trzeba dosól do smaku. Gotuj przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie serbska cukinia jest gotowa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!