Ziemniaczki w chrupiącej skórce – Idealne na rodzinny obiad. Są tak smaczne, że mogę je robić codziennie.

Polska ziemniakami stoi i uwielbiamy je jeść w każdej formie: tłuczone, pieczone, duszone i w mundurkach. Jeżeli jednak zależy Ci, by przygotować ziemniaki jak prawdziwy nietypowy specjał, a przy tym nie masz za wiele czasu na gotowanie, to ta receptura jest po prostu stworzona dla Ciebie!

 

Kopiuj

Składniki chrupiących ziemniaczków:

  •  ziemniaki 1kg
  •  oliwa z oliwek 3 łyżki
  •  czosnek 2-3 ząbki
  •  pietruszka pęczek
  •  musztarda 1 łyżeczka
  •  sól 0,5 łyżeczki
  •  pieprz i przyprawa do ziemniaków wedle uznania i smaku
  •  rękaw do pieczenia

Jak przygotować ziemniaczki w chrupiącej skórce?

Ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Młode możesz piec ze skórką. Poprzecinaj je na ćwiartki i ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką.

 

Pietruszkę posiekaj możliwie najdrobniej, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, czosnek, zioła oraz musztardę, a także przyprawę do ziemniaczków, pieprz i sól. Do miski dołóż ziemniaki i wymieszaj je tak, by marynata dokładnie je pokryła. Włóż ziemniaki do rękawa, zawiąż go i zrób w nim kilka niedużych nacięć.

 

Kopiuj

Ziemniaki połóż na blasze i piecz je w 200 stopniach przez 40-45 minut. By były naprawdę chrupiące, w ostatnich minutach pieczenia rozetnij rękaw i włącz tryb grillowy lub termoobieg. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!