Zapiekana kapusta z mięsem – Smaczne i sycące danie z piekarnika, które polubisz bardziej niż gołąbki.

Każdy z nas ma w życiu taką chwilę, kiedy ma wielką ochotę zjeść coś pysznego, ale niestety wymaga to sporego wysiłku i poświęconego czasu.

 

 

Ja wielokrotnie miałam taką sytuację, a po głowie chodziły mi gołąbki… Szybko więc znalazłam sposób na to, aby przygotować je o wiele szybciej i łatwiej, zachowując tradycyjny smak. Poznaj genialny przepis na zapiekankę z kapustą, która do złudzenia przypomina smakiem moje ulubione gołąbki, ale w nieco innej formie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg kapusty
  • 800 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 120 ml mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • sól
  • mielony czarny pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z kapusty zdejmij górne liście i zaparzaj ją w wrzątku do czasu, aż liście zaczną się oddzielać.

 

2. Oddzielone liście, gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, a następnie je wystudź.

3. Odetnij twarde części z liści.

 

4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie usmaż ją na patelni do czasu, aż się zeszkli.

 

5. Potem, dodaj mięso mielone i podsmażaj na małym ogniu do miękkości.

 

6. Obrane i umyte zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach i podsmaż na patelni z mięsem i cebulą do miękkości . Dopraw do smaku solą, pieprzem i  wymieszaj.

 

7. W osobnej misce, wymieszaj trzepaczką jajka z mlekiem.

8. Na dnie naczynia żaroodpornego, poukładaj liście kapusty tak, aby przykryły całe dno. Potem wyłóż mięso mielone z ziemniakami na całej powierzchni i całość zalej ubitymi jajami z mlekiem.

 

9. Powtórz warstwy w tej samej kolejności, a na wierzchu poukładaj warstwę liści. Wysmaruj całość kwaśną śmietaną.

10. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Prawda, że proste? Pyszne sycące danie, świetnie nadaje się na niedzielny obiad oraz na uroczysty stół. Podawaj na gorąco. Smacznego!

 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!