Warzywa z piekarnika podane w tym stylu smakują obłędnie. Super przepis. Smaczne i szybkie w przygotowaniu

Na dzisiejszy obiad zaserwuję kolorowe warzywa z pieczarkami.

Do przygotowania użyty zostanie piekarnik, dzięki temu strata wartości będzie najmniejsza i danie okaże się nie takie kaloryczne! Jednak dla miłośników grilla – można go śmiało użyć do przygotowania tego dania!

Składniki:

  • bakłażan (młody, mały) – 3 szt.
  • pomidory – 2 szt.
  • czerwona papryka – 3 szt.
  • cukinia – 1 szt.
  • pieczarki – 300 g
  • czosnek – 3 duże ząbki
  • rafinowany olej roślinny – 90 ml
  • sos sojowy – 60 ml

Przygotowanie:

Jako pierwsze potrzebna będzie marynata sojowa – w celu jej zrobienia używamy oleju, sosu sojowego i czosnku, który wcześniej został przeciśnięty przez praskę. Z kolei pozostałe warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię tniemy w duże kawałki, ze skórką, natomiast papryki w sporej wielkości pasma.

Z bakłażanem postępujemy jak z cukinią – ze skórką, pokrojony grubo. Z pomidorów robimy duże plastry, natomiast pieczarki dzielmy po połowie – chyba że są małe, wtedy zostawiamy je takimi, jakie są. Co ważne – kawałki warzyw nie powinny się bardzo różnić wielkością od siebie.

Następnie bierzemy dwa foliowe woreczki, i wkładamy jeden w drugi. Taki podwójny worek wypełniamy warzywami z grzybami.

Kiedy mamy już w środku warzywa i grzyby – zalewamy je marynatą sojową, zawiązujemy worek i dokładnie mieszamy zawartość, zostawiając ją na 30-40 minut, raz na jakiś czas odwracając ją – po to, by marynata dokładnie się rozlała po zawartości worków.

 

Kolejnym krokiem będzie sięgnięcie po większą blachę do pieczenia, rozłożenie na niej papieru do pieczenia – by nic nie przywarło – i następnie rozprowadzenie na niej warzyw i grzybów.

Piekarnik ustawiamy na 200 stopni, i wkładamy blachę z warzywami i grzybami na 30-35 minut. Kiedy minie połowa określonego czasu – warzywa należy delikatnie przemieszać.

Po upieczeniu, danie jest gotowe. Możne je podawać na zimno lub ciepło. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!