Tskan z dodatkiem mięsa- Moja przyjaciółka przywiozła ten przepis z Północnego Kaukazu. Smak zapamiętasz na długi czas
Pięknym oraz urokliwym miejscem jest Kaukaz, otrzymasz tam sycące i bardzo pyszne potrawy, a miłośnicy chleba zobaczą tam różnego rodzaju wypieki takie jak pita, chleby, nadziewane ciasta oraz placki. Traktowane są jako produkt spożywczy główny. W tym regionie najpowszechniejszy jest tskan z mięsem oraz ziemniakami.

Można powiedzieć, że przygotowanie tej potrawy jest rytuałem, jednak przygotujesz go szybciej i przepis jest łatwiejszy od tradycyjnego. Gdy wyjmiesz z piekarnika rumiany oraz pachnący tskan, jestem pewna ,że poczujesz wielki szacunek do kaukaskiej kultury. Koniecznie spróbuj , a na pewno będziesz zachwycona.
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 
500 gram mięsa wołowego
 - 
500 gram mąki pszennej
 - 
4 ziemniaki
 - 
2 cebule
 - 
300 gram masła
 - 
Jajko
 - 
200 ml wody
 - 
Pół łyżeczki cukru
 - 
2 łyżeczki soli
 - 
Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
 - 
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
 
WYKONANIE:
1.Do miski wsyp mąkę, cukier, łyżeczkę soli oraz wlej wodę i olej. Dokładnie ugnieć na gładkie, jednolite ciasto, następnie podziel na dwa kawałki jeden większy , a drugi mniejszy. Z otrzymanych kawałków uformuj kulki , następnie przykryj oraz odstaw na bok na około 20 minut.

2.Teraz masz czas na przygotowanie nadzienia: w plastry pokrój obrane ziemniaki, na cienkie piórka pokrój cebulę, a w maszynce zmiel mięso. Do miski z mięsem dodaj łyżeczkę soli oraz pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.

3 .Rozwałkuj oba ciasta na cienko, następnie obficie posmaruj roztopionym masłem. Ciasto ponownie zwiń w kulkę, na bok odłóż na chwilę , taką czynność powtórz dwa razy.

4.Wysmaruj tłuszczem blachę, przełóż na nią rozwałkowane większe ciasto, następnie ułóż na nim ziemniaki, mięso oraz cebulę. Połóż na to rozwałkowane mniejsze ciasto , brzegi dokładnie sklej i wierzch wysmaruj masłem . Na czubku za pomocą noża zrób małe nacięcie.

5. Piecz przez 30 minut, w 200 stopniach. Powierzchnię ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem , piecze jeszcze przez 30 minut w 170 stopniach. To wszystko!

Aby cała rodzina się najadła to tskan musi być naprawdę wielki. Chrupiące ciasto z dodatkiem aromatycznego nadziania posmakuje wszystkim i w szybkim tempie zniknie z talerzy. Życzę smacznego!
			
Comments are closed.