Torcik Orzechowy – Doskonały do filiżanki kawy, między Świątecznymi specjałami

W Świąteczne dni, nie może zabraknąć również pysznego ciasta do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty.

Pyszny, łatwy w przygotowaniu i aromatyczny torcik orzechowy, to propozycja wyjątkowego ciasta na wyjątkowe Świąteczne dni w gronie najbliższych. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 50 ml koniaku
  • 2,5-3 szklanki mąki
  • Łyżeczka octu
  • Łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g orzechów włoskich lub ziemnych

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 300 g mleka skondensowanego gotowanego
  • 200 g masła
  • 100 g prażonych orzechów włoskich
  • Do dekoracji: gorzka czekolada oraz orzechy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka, ubij mikserem na wysokich obrotach z cukrem, a następnie dodaj cukier waniliowy, koniak i miód. Dokładnie wymieszaj.

2. W małej miseczce, wymieszaj sodę z octem i dodaj do masy. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodawaj mąkę. Mieszaj do czasu, aż składniki połączą się ze sobą.

3. Obrane orzechy, rozdrobnij blenderem. Połowę, dodaj do przygotowanego ciasta, a pozostałe przełóż do miseczki.

4. Przygotowane ciasto, podziej na dwie części i każde z nich piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180° C do czasu, aż się pięknie zarumieni. Gotowość sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Gotowe ciasto, wyjmij z piekarnika i pozwól wystygnąć. Potem, przekrój każde ciasto na pół.

5. Teraz czas na krem: Do wysokiego naczynia wlej mleko skondensowane, dodaj miękkie masło i z pomocą miksera ubijaj do czasu, aż zgęstnieje. Potem, dodaj pozostałe orzechy, wymieszaj i wstaw do lodówki na 10 minut.

6. Ciasto, nasącz przygotowaną wcześniej mocną herbatą z łyżeczką cukru.

7. Teraz możesz zacząć składać tort: Na ciasto, wyłóż warstwę kremu, wygładź i dociśnij kolejnym ciastem. Powtórz czynność z każdym ciastem. Na koniec całość lekko dociśnij i pozostałym kremem wysmaruj boki i wierzch tortu. Gotowe!

Pozostała jedynie dekoracja. Doskonale sprawdzi się posypka z posiekanych orzechów oraz startej na tarce gorzkiej czekolady. Przed podaniem, przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!