Świąteczna zupa rybna – Doskonała na Wigilijną wieczerzę dla wszystkich bez wyjątku

Tradycyjne Świąteczne dania w każdym regionie Polski nieco się od siebie różnią. Jedni preferują barszcz czerwony, inni zupę grzybową. Ja polecam przygotowanie niezwykle aromatycznej, delikatnej i bardzo smacznej zupy rybnej.

Do przygotowania tej zupy możesz wykorzystać swoją ulubioną rybę, świetnie smakuje również ze szprotkami, sardynkami lub łososiem i bez względu na to czy jest to ryba w sosie własnym, w pomidorach czy w oleju. Przygotuj dokładnie taką jaka będzie smakować najbardziej Twoim bliskim. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1-2 puszki ulubionej ryby
  • 2 łyżki oleju
  • 2,5-3 l wody
  • Marchew
  • Cebula
  • 3 ziemniaki
  • Łyżeczka przyprawy „ziarenka smaku”
  • 3 łyżki surowego ryżu
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój kosteczkę, obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. W garnku z lekko osoloną wodą, ugotuj ryż i ziemniaki. Na rozgrzanej patelni z masłem, podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i starta na tarce marchew.

3. Rybę odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.

 

4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodaj podsmażoną cebulkę z marchewką, rybę i posiekane świeże zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut. Gotowe!

Doskonałym dodatkiem do zupy rybnej, jest kukurydza lub oliwki. Zamiast ryżu, możesz również dodać drobny makaron lub kaszę jęczmienną. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!