Sałatka z oliwkami i pomidorami – Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku. Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie

Przepis dostałam od mojej kuzynki, która przez wiele lat serwowała ją podczas najróżniejszych uroczystości rodzinnych i zawsze znikała ze stołu jako pierwsza.

Odkąd mam ten przepis, to ja serwuję ją dla swoich gości i zawsze zbieram oklaski. Zachwytów nigdy nie ma końca, więc robię ją z prawdziwą przyjemnością i z dumą stawiam na stole. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 6 jajek
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • Czerwona papryka
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 75 ml wody
  • Twardy ser
  • Pęczek ziół
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Pomidorki koktajlowe
  • 340 g kukurydzy konserwowej
  • Czarne oliwki
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w pół piórka. Przełóż ją do miski, dodaj wodę, ocet jabłkowy, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

 

2. Filety z kurczaka, ugotuj w lekko osolonej wodzie, potem wystudź i pokrój w kosteczkę. Ulubione zioła posiekaj.

 

3. Ugotowane marchewki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jajka ugotuj na twardo. Gdy wystygną, obierz je i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka drobno posiekaj. Żółty ser, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

 

4. Sałatkę układaj warstwami w formie: Najpierw warstwa fileta z kurczaka, dociśnij, wyrównaj i wysmaruj majonezem.

5. Potem, warstwa połowy ziół i marynowana czerwona cebula, wysmarowana majonezem.

 

6. Następnie, starta marchewka, doprawiona solą, pieprzem i wysmarowana majonezem.

 

7. Kolejna warstwa, to odsączona z zalewy kukurydza (zostaw trochę do dekoracji), wysmarowana majonezem i na koniec żółty ser i białka (zostaw trochę do dekoracji), wysmarowane majonezem. Całość posyp posiekanymi żółtkami.

8. Czas na dekorację: Pomidorki koktajlowe, przekrój na pół i poukładaj jak na zdjęciu.

9. Potem, pokrojone w plastry oliwki, drobno pokrojona papryka i pozostałe starte białka. Środek wypełnij pozostałą kukurydzą. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!