Sałatka teściowej. Na pewno posmakuje każdemu zięciowi. Sycąca i delikatna. Szybka w przygotowaniu

Sałatka teściowej? Na pewno posmakuje każdemu zięciowi. Sałatka jest sycąca a przy tym delikatna.

Jeden z kluczowych składników to smażona cukinia. Do tego pomidory, zioła i czosnek, brzmi jak przepis na sukces.

Składniki:

  • 0,5 kg cukinii
  • 3 pomidory
  • 3-4 jaja
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • cebula – pół sztuki
  • 150 g śmietany
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Umytą i pokrojoną cukinią pokroić na pierścienie o grubości do 0,5 cm. W głębokiej misce osolić i odstawić na 10 minut. Jaja ugotować na twardo. Cukinie obsmażyć z dwóch stron na patelni z olejem na złoty kolor.

 

Następnie wyłożyć ją na talerz, by usunąć nadmiar tłuszczu należy położyć na talerz papierowy ręcznik. Kiedy cukinia ostygnie należy pociąć pierścienie na pół i wrzucić do miski. Dodać kolejno pomidory pokrojone w łódki i jaja w półpierścienie. Posiekane cebule, pietruszkę i czosnek również wrzucić do miski.

 

Ostatni krok to doprawienie śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Wszystko należy wymieszać. Sałatka jest już gotowa, można podać ją na stół.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!