Domowa roladka z kurczakiem. Idealna na kanapki. Robię prawie co każdy weekend

Z prostych składników można stworzyć pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Idealne jako przystawka, świetnie też nada się na pyszne kanapki. Oto przepis:

Składniki

  • kurczak (cały)
  • 100 gramów orzechów włoskich (jeśli ktoś nie lubi, może z nich zrezygnować)
  • 30 gram żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Osoby lubiące chude mięso mogą zastąpić kurczaka filetem z kurczaka. Mięso można ugotować lub udusić. Oba sposób są poprawne. Przy gotowaniu, do wody należy oczywiście dodać warzywa. Wywar, który powstanie, będzie aromatyczny i przeźroczysty.

Mięso można także dusić. Co ważne, duszenie mięsa należy wykonać na patelni, bez dodawania tłuszczu. W trakcie duszenia, do mięsa należy dodać sól, pieprz i sprasowany czosnek.

 

Ważne jest, by dusić mięso na bardzo małym ogniu. Czas przygotowania mięsa w ten sposób to około 35 minut.

W następnym etapie mięso można pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie należy rozpuścić żelatynę. Rozpuszczamy oczywiście w ciepłej wodzie. Ważne, by rozpuściła się całkowicie. Gdy mięso ostygnie, oddzielamy je od kości i rozdrabniamy. Następnie mieszamy dokładnie z rozpuszczoną żelatyną i płynem powstałym w trakcie duszenia mięsa lub wywarem powstałym w trakcie gotowania.

Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do plastikowej butelki, którą wstawiamy do lodówki, w celu schłodzenia naszego dania. Gdy mięso wraz z żelatyną zastygnie, można delikatnie rozciąć butelkę i wyjąć naszą roladę.

Oczywiście w trakcie przygotowywania można do mięsa dodać różne pyszności, na przykład orzechy, kukurydzę, zioła, warzywa. Można też dodać do kurczaka inne mięso, co zmieni smak rolady. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!