Soczyste plastry cukinii w specjalnym cieście -Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Znakomity przysmak, czyli soczyste plastry cukinii w specjalnym cieście.

 

 

Czy przepis na rodzinny obiad lub kolację może być bardzo prosty? Oczywiście, że tak. Przygotuj panierowane kotleciki z cukinii a Twoi najbliżsi będą zachwyceni. Możesz dodać do nich także ulubione przysmaki, takie jak na przykład ryż lub puree ziemniaczane oraz według własnego uznania dodać zioła lub ostrzejsze przyprawy.

Zacznijmy od przygotowania składników, a więc potrzebujesz:

  • pół kilograma cukinii
  • 100 ml mleka oraz 100 gram bułki tartej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • mielony czarny pieprz
  • 20 gram masła oraz 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Sposób przyrządzenia.

Zacznij od umycia cukinii i pokrojenia jej na plastry o grubości około 1 cm. Następnie plastry te lekko rozbij po obu stronach a potem do smaku dopraw pieprzem i obtocz w mące.

 

Jajka ubij z dodatkiem mleka i soli po czym kawałki cukinii zanurz w tak powstałym cieście, a po wyjęciu obtocz w bułkę tartą.

 

Otrzymaną w ten sposób panierowaną cukinię wstaw do lodówki na około 10 minut aby zapobiec przy smażeniu odpadaniu panierki. Rozgrzej na patelni masło i olej i smaż warzywo aż osiągnie złoty kolor.

 

Na koniec przygotuj orzeźwiający sos śmietanowo- ziołowy do którego przyrządzenia potrzebujesz 12% śmietanę którą wymieszaj z ulubionymi ziołami, czosnkiem i odrobiną soli. Zarumienione kotlety podawaj z sosem. SMACZNEGO!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!