Leniwe pierogi z twarogu – przepis od mojej babci. Jeszcze nie jadłam tak dobrych.

Leniwe pierogi – przepis na smak dzieciństwa

Pierogi leniwe to danie, które zapisało się w pamięci wielu osób już w dzieciństwie. Czasem określa się je jako pierogi z serem, czy kluski leniwe, niezależnie jednak od nazewnictwa są jedną z tych potraw, które można jeść codziennie i nigdy się nie nudzą.

Korzystając z tego przepisu masz pewność, że nie spędzisz w kuchni dużo czasu, a pierogi na pewno wyjdą.

 

Czego potrzebujesz?

  • 500 g twarogu;
  • 1 szklankę mąki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 jajko;
  • 30 g masła;
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Składniki, z wyjątkiem mąki, mieszamy dokładnie, tak aby wszystko dobrze się połączyło i stworzyło gładką masę. Wtedy dodajemy mąkę i ciasto zagniatamy.

Następnie wałkujemy je na kształt kiełbasy i kroimy na niewielkie części. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem soli.

Gdy woda wrze, wrzucamy pierogi i gotujemy je jeszcze około 40 sekund od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię. Danie podajemy ze śmietaną, owocami, dżemem lub masłem.

Życzymy smacznego! Nie zapomnij o podzieleniu się ze znajomymi wyjątkowym przepisem!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!