Pierogi z dodatkiem sera na parze- Takich pysznych jeszcze nigdy nie jadłam. Cała moja rodzina jest nimi zachwycona.

W każdej postaci moje dzieci uwielbiają pierogi. Najlepsze oraz najpyszniejsze są jednak pierogi z serem . Ciasto bardzo delikatne na żółtkach oraz słodki dodatek, które rozpływają się w ustach. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie pierogów jest szybkie oraz banalnie proste. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Twaróg- 250 g
  • Mąka- 400 g
  • Jajka-2 szt.
  • Kefir- 250 ml
  • Cukier-4 łyżki
  • Soda- pół łyżeczki
  • Cukier waniliowy- 5 g
  • Szczypta soli

 

WYKONANIE:

1.Przesianą mąkę wsyp do miski, Dodaj w temperaturze pokojowej kefir.

 

 

2.Dodaj jedno żółtko, sodę oraz sól. Elastyczne ciasto zagnieć. Lekko może do dłoni przylegać.

 

3.Teraz możesz przygotować nadzienie: Twarożek wymieszaj z żółtkiem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy za żaki jest twarożek, dodaj łyżkę kaszy manny, następnie zostaw tak na 10 minut.

 

4.Do 1/3 wysokości garnka wlej wodę , następnie doprowadź do wrzenia.

 

5.Wyłóż ciasto na blat posypany mąką.

 

6.Na 12 części podziel ciastko, każde z nich zroluj.

 

7.Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni i i połóż na środek łyżkę twarogu. Zawiń oraz sklej brzegi ze sobą , aby przypominały tradycyjne pierogi.

 

8.Pierogi , które będą się parzyć na sicie wysmaruj olejem. Żeby pierogi się nie sklejały to układaj je w jednej warstwie.

9. Przez 5-7 minut gotuj pierogi pod przykrywką zamkniętą. Następnie gotowe pierogi przełóż do miski z masłem. Jedz je nawet rękoma oraz z dodatkiem kwaśnej śmietany.

 

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!