Nadziewane paluszki: Zawiń salami, szynkę, ser w ciasto francuskie i do piekarnika – pyszne kolacja w kilka chwil

Lubisz eksperymentować w kuchni? Znudziły Ci się już krokiety z barszczem, a może potrzebujesz szybko jakąś przekąskę?

Paluszki nadziewane – idealne na każdą okazję. Dodatek do obiadu, kolacja czy niespodziewana wizyta gości. Przy pomocy ciasta francuskiego i dodatków jakie masz w lodówce przyrządzisz coś pysznego!

 

Składniki:

  • 250g ciasta francuskiego 
  • 100g startego parmezanu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 50g dowolnej szynki
  • 50g salami zwykłego lub pikantnego
  • 50g cebuli

Dodatki:

  • 10g parmezanu
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozłóż na blaszce, posmaruj przecierem pomidorowym. Posyp parmezanem. Następnie układaj warstwami szynkę i salami.

Cebule pokrój w piórka i poukładaj na cieście. Posyp ziołami prowansalskimi. Całość zwiń w rulon.

 

Dodatkowo całość z wierzchu możesz posmarować przecierem pomidorowym, posypać parmezanem i posypać ziołami.

Wstaw do piekarnika na około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj do stołu.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!