Pałeczki ziemniaczane są lepsze od jakichkolwiek frytek – z pewnością wszystkim zasmakują! Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do obiadu.

Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w cienkie talarki. Gotuj na parze lub w wodzie przez ok. 20 minut, do miękkości.

Ugotowane talarki rozgnieć starannie na papkę. Dodaj do nich resztę składników (mąkę należy przesiać).

Starannie wymieszaj ciasto, przykryj np. pokrywką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie dodaj szczypiorek i jeszcze raz wymieszaj.

Umieść ciasto w czystym woreczku foliowym. Odetnij jeden rożek.

Rozgrzej w garnku sporą ilość oleju. Wyciskaj do niego niewielkie porcje ciasta z worka, formując pałeczki. Smaż, aż będą złociste.

Odkładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Comments are closed.